Magyar Élőfalu Hálózat
NYITÓLAP
BEMUTATKOZNAK
AZ ÉLŐFALVAK
AKTUÁLIS PROGRAMOK
E-HÍRLEVELEK
MAGAZIN
FILM
BLOG
FACEBOOK
KAPCSOLAT


Támogatóink:

Ökotárs Alapítvány

Természetes Életmód Alapítvány Agostyán

Visnyeszéplaki
Faluvédő és
Közművelődési
Egyesület"Vidékfejlesztők Fóruma -
országos civil hálózat a
fenntartható fejlődésért"
projekt, a
Vidékfejlesztési Minisztérium
Zöld Forrás
programja támogatásával.

"Az élőfalvak előszobája"

Az Alapítvány üzenete : "A természet jobban tudja"

A Természetes Életmód Alapítványt 1993-ban, több évi előkészület után, a Magyar Humánökológiai Társaság és két magánszemély alapította a hazai szerves műveltségre alapozott ökofalvak, élőfalvak létesítésének kezdeti időszakában.

A már élő legendának számító Gyűrűfű, Visnyeszéplak, Drávafok, Galgafarm, Gömörszőlős alapítóinak példáját követve, de a saját fejlődésének más irányt szabott az agostyáni kezdeményezés. Jelesül az ökofalvak előszobájává kívánt válni.

Mindez abból a felismerésből fakadt, amit az eddig tapasztaltak is igazoltak, hogy a természetben, a természeti környezetben magának újra helyet kereső ember működő minták, példák nélkül csak nagyobb zűrzavart csinál magában és maga körül. Alapítványunk a visszagondolkodásnak ezen "damaszkuszi" útján próbál segítséget nyújtani élhetőbb, fönntartható rendszerek kimunkálásával, és bevezetésével a napi környezettudatos gyakorlatba.

Az Alapítvány célja:
 • Természeti-, környezeti nevelés, oktatás és képzés
 • A természetes életmód egyéni és közösségi lehetőségeinek kutatása, rendszerszerű kialakítása és bemutatása
 • Törekvés a külső és belső világunk harmóniájának megteremtésére
 • Egészség megőrzése holisztikus módszerekkel
 • A természeti, táji és kulturális értékeink együttlátása és láttatása
 • Természetgazdálkodás, természetvédelmi kutatás

Szakmai műhely és helyszín
Agostyán Ágoston Liget Tatától, a vizek városától 5 km-re található, az országos hírű Agostyáni Arborétum tűszomszédságában, a Gerecsei Tájvédelmi Körzet határán. A közel 20 hektáros vízgyűjtő területen a Gerecse peremvidékét leképező természetföldrajzi formációk és élőhelyek legtöbbje megtalálható.

Alapítványunk néhány alapvetése
Előbb-utóbb szembetalálkozunk a választási lehetőséggel:
 • Vagy megpróbálunk egy időtálló, fönntartható rendszert kialakítani magunk körül, ami nem jelenti az eddig megszokott "mindennapi kényelmünkről" való lemondást, de átgondolt cselekedeteket és gondosságot igen. Cserébe egy szép, egyszerű, egészséges, olcsón "üzemeltethető" életteret kapunk.
 • Vagy folytatjuk eddigi életünket, amely átgondolatlan, mértéktelen, költséges - tehát fenntarthatatlan, ön- és környezetpusztító.

Erre a problémára kínál megoldást a Természetes Életmód Alapítvány folyamatosan fejlesztett programmal a mindenkinek meggondolandó alapelvek betartása mellett.
 • maximális gondosság
 • a természet jobban tudja
 • tiszta használat
 • a szépség iránti igény

Az Alapítvány kínálata nagyon széles. Lehetőség van hosszabb-rövidebb látogatásokra, táborozásokra, terepgyakorlatokra, de arra is, hogy valaki "tanítvánnyá" szegődjön, és a helyzeteket valóságosan megélve tanulja meg a természet-közeli, szép és egyszerű életmódot.

Az alapítványunk céljai megvalósítása érdekében a következő programokat működteti:
Természetismereti-, humánökológiai terepgyakorlatok a tatai-medence természetes élőhelyein (erdők, füves puszták, vizes élőhelyek) ELTE-vel közösen.
Alternatív energiák használatának gyakorlati megvalósítása.
Szalmabálás házépítés, terület-felhasználás, alternatív módon, földműves-gazdálkodás, erdészeti tevékenység, egyéb életvezetési lehetőségek: reformkonyha témában folyamatos tanfolyamszintű oktatás, gyógynövényismeret, egészségvédelem témában 2 havi rendszerességgel.
Környezeti nevelés: Környezeti nevelés "szobában - szabadban" című 90 órás akkreditált pedagógus képzésen bemutatjuk a szenzitív terepi oktatást, ökológiai terepi módszerek alkalmazását.
Alapítványunk minősített (5 különböző szakmai hét) Erdei Iskola, kistérségi központként működik. Erdei iskolánk iránt érdeklődő nagy létszámú csoportot folyamatosan fogadjuk.

Tanösvények: erdő-, madár- és hüllővédelmi tanösvény, Gerecse cserjéi is lágyszárú növényei, és természetgazdálkodási tanösvény. A 10 állomásos szelíd energia ösvény építését befejeztük, folyamatosan karbantartjuk, bekapcsoltuk az erdei iskolai programba.
A 30 órás Zöld Óvodában "Úton a Zöld Óvoda felé" című akkreditált továbbképzésünkkel ellátja a Magyarországi Zöld óvodák koordináló, szakmai felkészítő szerepét.

Természetgazdálkodás: Településünkre - Agostyánra - vonatkozó gazdálkodástörténeti hagyományokra építve hoztuk létre a szerves gazdaságot - természetgazdálkodási majort -, ahol tudásanyagban együtt van a múlt a jövő elvárásaival, helyi önellátásra, önfenntartásra méretezve. Agrármérnökök nyári gyakorlatának lebonyolítási színhelye.

Zöldturizmus: zöldturisztikai programcsomagot készítettünk a környező települések bevonásával. Helyi táji, természeti és történeti értékekre fölfűzött "humánökológiai" sétákat szervezünk természetvizsgálati módszerekkel. Zöldturisztikai tájékoztató füzetet állítottunk össze a Gerecse vidékéről. A program gyakorlati koordinációját és ügyelettel ellátott információs szolgáltatását vállalta fel a "Gerecse nyugati kapujában" alapítványunk.

Történeti ökológiai program: "Séta utcai ruhában a középkorban" Egy folyamatosan bővülő XV. századi falurekonstrukció felépítése, és a középkori ember mindennapi életének megtapasztalása. Bemutatót szerveztünk A Magyary Zoltán Népfőiskolával közösen elméleti előadássorozattal és gyakorlati bemutatóval. Az épülő Árpád-kori körtemplom ligetében a téma nagyjainak kopjafája került elhelyezésre. A templom építő tábort a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola hallgatói szervezik évről évre, Dr. Nemcsics Ákos építésztanár irányításával, míg alapítványunk a teljeskörű ellátásukat biztosítja.

Zarándokturizmus: Alapítványunk egyik központja lett a magyar Caminónak is nevezett VIA MARGITARIUM útvonalnak. Ennek okán újabb akkreditált képzés tervezünk "Ökoturizmus és zarándokturizmus vezető és szervező" címmel.


Cím: 2835 Agostyán, Török Ignác utca 3.
Telefon: (30) 419-5080 Labanc Györgyi
             (30) 663-4651 Czumpf Attila
E-mail: bakfitty "kukac" t-online "pont" hu
Honlap: http://www.teaagostyan.hu