Magyar Élőfalu Hálózat
NYITÓLAP
BEMUTATKOZNAK
AZ ÉLŐFALVAK
AKTUÁLIS PROGRAMOK
E-HÍRLEVELEK
MAGAZIN
FILM
BLOG
FACEBOOK
KAPCSOLAT


Támogatóink:

Ökotárs Alapítvány

Természetes Életmód Alapítvány Agostyán

Visnyeszéplaki
Faluvédő és
Közművelődési
Egyesület"Vidékfejlesztők Fóruma -
országos civil hálózat a
fenntartható fejlődésért"
projekt, a
Vidékfejlesztési Minisztérium
Zöld Forrás
programja támogatásával.

Nagyszékelyi élőfalu kezdeményezés


Nagyszékely dimbes-dombos tájon, Tolna megyében található zsáktelepülés. A falu tornácos parasztházainak köszönhetően megőrizte a múlt század elejének varázslatos hangulatát. Jelenleg közel 500 ember él itt, köztük számottevő az elmúlt egy-két évtizedben ideköltözött fiatal családok száma. A településen óvoda és alsó tagozatos iskola működik, és aktív a közösségi élet. Egy 2015-ben lezárult családháló kutatás eredménye szerint az emberek közötti kapcsolat sok szálon keresztül szövődik össze. „A feltárt működő vagy még csak lappangó közösségi erő több vonatkozásában Nagyszékely nagyon sok más hasonló települést megelőz, és nagyon biztató képet ad az itt élőkről és viszonyaikról.” (Dr. Say István)

Bár a falu nem tekinthető hagyományos értelemben vett ökofalunak, többen is élnek itt olyan emberek, akik az élőfalu mozgalom szellemiségében tevékenykednek. Működik egy mintegy 70 tagot számláló levelezőlista, melynek tagjai Nagyszékelyben és környékén élnek, vagy ide rendszeresen látogatnak. A levelezőlista tagjai számára fontos a környezettudatosság, a természetvédelem, a fenntartható életmód, a közösségi szemlélet és a helyi szintű önellátás. Ezt a kommunikációs csatornát a 2009-től 2016-ig működő KÖRTE csoport hozta létre.

Nagyszékely megfontolandó célpont lehet a feltöltődni, tanulni, önkénteskedni vagy letelepedni vágyók számára. Aki szeretne velünk kapcsolatba lépni, kérjük írjon nekünk a külső kommunikációra fenntartott csoportos e-mail címünkre: nagyszekelyi_elofalu_kezdemenyezes(kukac)googlegroups.com

Ha kedvet kapott felkeresni a falut, kérjük küldjön magáról egy bemutatkozó levelet, melyben leírja érdeklődésének indíttatását is, illetve érkezésének/távozásának tervezett időpontját. Általában találunk rá módot, hogy az érdeklődőket fogadjuk.

Nagyszékelyi családok bemutatkozói

Áldott Menedék