Magyar Élőfalu Hálózat
NYITÓLAP
BEMUTATKOZNAK
AZ ÉLŐFALVAK
AKTUÁLIS PROGRAMOK
E-HÍRLEVELEK
MAGAZIN
FILM
BLOG
FACEBOOK
KAPCSOLAT


Támogatóink:

Ökotárs Alapítvány

Természetes Életmód Alapítvány Agostyán

Visnyeszéplaki
Faluvédő és
Közművelődési
Egyesület"Vidékfejlesztők Fóruma -
országos civil hálózat a
fenntartható fejlődésért"
projekt, a
Vidékfejlesztési Minisztérium
Zöld Forrás
programja támogatásával.

Indiai Kulturális Központ és Biofarm


Alapítás, célkitűzések
Krisna-völgy 1993-ban alakult Somogyvámoson a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége (MKTHK) és a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezete (ISKCON) kiemelt programjaként. Fő céljaiként a Védákon - India ősi szent iratain - alapuló hagyomány és kultúra hazai bemutatását, a karitatív munka, az oktatás, a természetes életmód és környezetvédelem támogatását fogalmaztuk meg. A Védák tanításait A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, az ISKCON alapítója ismertette meg a nyugati világgal 1965 és 1977 között.

Az Ő instrukcióit követve egy olyan - szervezetten együttműködő - lelki közösség létrehozásán munkálkodunk, amely az egyszerű életmód folytatásával elegendő időt teremt a lelki gyakorlatok végzéséhez, s a természettel harmóniában biztosítja a valós szükségleteket, az itt lakók fenntartását.

A jelen
Jelenleg 220 hektár területtel rendelkezünk, amelyen helyet kapott Európa legnagyobb vaisnava (Krisna-hívő) szentélye, kulturális intézmények, kézműves műhely, sok lakóépület, vendégház, iskola, tehenészet, méhészet, biokertészet, gyümölcsös, legelők, szántók és erdők, valamint egy botanikus kert is. A tájat - az erőszakmentesség elvéből fakadóan - kíméletes növénytermesztési módszerekkel, legeltető állattartással hasznosítjuk.

Tehenészetünkben bemutatjuk a tehénvédelem ősi hagyományát, az ökrökkel való munka jelentőségét. Az itt élők vegetáriánusok, a megtermelt tejből, mézből, gabonából, zöldségekből és gyümölcsökből készítjük ételeinket. Gyógynövényekkel és különleges fűszerekkel is foglalkozunk, valamint virágkertészetünk is folyamatosan fejlődik. Krisna-völgyben nincsen vezetékes áram, egyedül ivóvíz jön külső hálózatról.

Mélyfúrású ivóvíz kutunk beüzemelésén dolgozunk, és rétegvíz kútjaink is többségében használhatók. Iskolaépületünk 2002-ben készült el, de az itt élő gyerekek magántanulóként a kezdetek óta külön képzésben részesülnek. A nemzeti alaptanterv követelményein kívül művészeti, zenei és kézügyességi oktatást is kapnak. Megtanulnak főzni és gazdálkodni, megismerkednek a lelki gyakorlatokkal.

Vendégfogadás, bemutató tevékenység
1996-ban nyitottuk meg az Indiai Kulturális Központ és Biofarm kapuit, ezt követően egyre több és több látogató érkezett hozzánk. Mára évente 25-30 ezer vendég kíváncsi Krisna-völgyre. A mindennapok nyugalma mellett élénk kulturális élet folyik. Rendszeresen helyet adunk fesztiváloknak, látványos indiai és falusi ünnepeknek, nyári egyetemeknek és kurzusoknak. Nyílt napok programsorozatként beindítottuk a "Krisna-völgyi hétvégéket", amelyek egy-egy témát kiragadva részletesebb tanulásra is lehetőséget kínálnak (Ayurvédikus napok a gyógyászatra; gasztronómiai hétvége - a vegetáriánus főzés filozófiája és gyakorlata; Termeld meg önmagad! - az önfenntartó tevékenységről életszerűen; Bhakti-yoga hétvége - a lelki életről, meditációról, Krisna-tudatról). Általános, nagy közönséget vonzó bemutató programunk a minden év júliusában megrendezésre kerülő Krisna-völgyi Búcsú (3 nap).

Ezek mellett - bejelentkezés alapján - tematikus foglalkozásokat is tartunk iskolás csoportoknak, vagy bármely más korosztály számára (pl. történelem, védikus matematika, lélekvándorlás, tehenészet és gazdálkodás témakörökben).

Tervek
Vendégeinket példákon át ösztönözzük a természetes életvitelre. A lelki értékek hangsúlyozásán alapuló életmód olyan közösség létrejöttét eredményezi, amely másutt is könnyen mintázható. Egyetemes értékeket kívánunk közvetíteni, amelyben helyet kapnak a személyes emberi kapcsolatok, a gazdag kulturális kínálat, az egyszerű életvitel, a természetes (önfenntartás irányába mutató) gazdálkodás, a környezetóvó magatartás, a harmonikus épített környezet megjelenítése.

Rövidebb távú terveink között szerepel nádgyökérzónás szennyvíztisztítónk létrehozása, erdők és erdősávok telepítése, "Öko-Porta" gyakorlati bemutató és oktatóközpont létrehozása, állatvédelmi park (ezen belül Zebu Park) kialakítása, biokertészetünk fejlesztése.

Oktatási programjaink, lelki gyakorlataink mindenki számára nyitottak, lehetőség van hosszabb-rövidebb időre bekapcsolódni a közösség életébe.


Cím: Krisna-völgy IKKB 8699 Somogyvámos, Fő u. 38.
Tel.: (85) 540-002, 340-185
Fax: (85) 340-185
E-mail: info "kukac" krisnavolgy "pont" hu
           pd "kukac" 1108 "pont" cc
Honlap: http://www.krisnavolgy.hu