Magyar Élőfalu Hálózat
NYITÓLAP
BEMUTATKOZNAK
AZ ÉLŐFALVAK
AKTUÁLIS PROGRAMOK
E-HÍRLEVELEK
MAGAZIN
FILM
BLOG
FACEBOOK
KAPCSOLAT


Támogatóink:

Ökotárs Alapítvány

Természetes Életmód Alapítvány Agostyán

Visnyeszéplaki
Faluvédő és
Közművelődési
Egyesület"Vidékfejlesztők Fóruma -
országos civil hálózat a
fenntartható fejlődésért"
projekt, a
Vidékfejlesztési Minisztérium
Zöld Forrás
programja támogatásával.

Egy falu újjászületése

Az elpusztult falura a zöld és környezetvédő mozgalmak fiataljai találtak rá a kilencvenes évek elején. Úgy vélték: a rendszerváltás, a kapitalizmusba való átmenet kedvező időpont egy másik fejlődési irány kijelölésére, egy ökofalu megalapítására, amelyben a természettel békésen együtt élő, kisléptékű technológiákat alkalmaznak, és amelyben egymást támogató lakóközösséget építhetnek fel. 1991-ben megalakították a Gyűrűfű Alapítványt, amely 1992-ben megvásárolt egy a régi falu területét is magába foglaló 174 hektáros területet a szentlászlói termelőszövetkezettől. Még ugyanabban az évben elkezdték egy 300 m2-es földbe süllyesztett, kör alakú közösségi épület építését.

A településfejlesztési elképzelések összefoglalásaként 1996-ban elkészíttették az új falu felépítését szabályozó rendezési tervet, ami utat nyitott további épületek emelése előtt is. Az első házak 1999-ben lettek készen. Ma Gyűrűfűn 8 család, mintegy 30 lélek él.

A Gyűrűfű Alapítvány merev döntéshozatali mechanizmusának ellensúlyozására a lakók 2002 tavaszán megalakították a Gyűrűfű Egyesületet. A falu fejlesztése még nem állt meg. A tervekben 2-300 lélek letelepedésével számolunk.

Mi a különleges Gyűrűfűn?
Gyűrűfű modell kíván lenni. Ez azt jelenti, hogy az itt alkalmazott és rendszerbe szervezett technológiákat be kívánjuk mutatni, és elősegíteni azok elterjedését Szívesen fogadunk vendégeket, látogatókat, az ökotechnológiák tárgykörében alkalmanként tanfolyamokat, tanácskozásokat szervezünk. Gyűrűfűn csak biogazdálkodás megengedett.

Minthogy a település ivóvizét a talajból és egyes forrásokból nyeri, közvetlenül is érdekeltek vagyunk azok kifogástalan minőségű megőrzésében. A területen gazdálkodó családok ezért a földműveléshez semmilyen vegyszert nem használnak.

A gyűrűfűi házak helyi anyagból készülnek. Házaink falai kivétel nélkül valamilyen vályogtechnológiával, általában helyben, az alapból vagy a pincéből kitermelt föld felhasználásával épültek. Az építés során előnyben részesítjük a helyi és természetes anyagok használatát, és lehetőség szerint kerüljük az olyan anyagokat, mint a beton, műanyagok, fém szerkezeti elemek.

Helyben záruló vízkörforgás. Vizet talajvizes kutakból vagy esővízgyűjtő ciszternákból nyerünk. Kerüljük a vízöblítéses vécék alkalmazását, ehelyett különböző felépítésű komposztvécéket használunk. A szennyvizeket nádágyas szennyvíztisztítókon keresztül engedjük vissza a természetbe.

Helyi, megújuló energiaellátás a háztartások energiaigényének 2/3-át kitevő hőenergiát tekintve. Házaink kiváló hőszigetelésű képességűek, és tájolásuk és felépítésük révén kiváló passzív napenergia-hasznosításúak. A téli fűtést és melegvízellátást fa eltüzelésével biztosítjuk, a nyári meleg vizet pedig napkollektoros vízmelegítő adja.

Helyi gazdaság. A település élelmiszerigényét lehetőség szerint helyileg termeljük meg. Kiskert szinte minden háznál van, ami a zöldségigény nagy részét biztosítja. Tejet, tejterméket, húst és tojást pedig a helyi gazdálkodóktól vásárlunk. Biokozmetikumokat készítünk, ökoporta/vendégház működik.

Állandó programok:
 • "Gyűrűfűi Találkozások" előadássorozat 2 havonta
 • Ökológia-környezetvédelem
  - megújuló energiaforrások,
  - hulladékgazdálkodás, szennyvízkezelés,
  - környezetbarát építkezés, vályogtégla készítés,
  - természetes állattartás bemutatása
 • Erdei iskolák, táborok

Cím: 7683 Gyűrűfű, Pf. 9.
Tel.: (20) 665-5950 vagy (20) 665-5951
E-mail: kili "kukac" gyurufu "pont" hu
Honlap: http://www.gyurufu.hu
Facebook: Gyűrűfű vagy Lovastanya Vendégház