Magyar Élőfalu Hálózat
NYITÓLAP
BEMUTATKOZNAK
AZ ÉLŐFALVAK
AKTUÁLIS PROGRAMOK
E-HÍRLEVELEK
MAGAZIN
FILM
BLOG
FACEBOOK
KAPCSOLAT


Támogatóink:

Ökotárs Alapítvány

Természetes Életmód Alapítvány Agostyán

Visnyeszéplaki
Faluvédő és
Közművelődési
Egyesület"Vidékfejlesztők Fóruma -
országos civil hálózat a
fenntartható fejlődésért"
projekt, a
Vidékfejlesztési Minisztérium
Zöld Forrás
programja támogatásával.

Gömörszőlős, a fenntartható falu

Gömörszőlős piciny, már alig százfős falu Gömör vármegye itthon maradt részében, két kilométerre a szlovák határtól, Putnok közelében. Gömörszőlős a gazdag-szegénység, a szerves kultúra egyik szigete a globalizáció tengerében. Nem a fejlesztések, s nem a fejlesztők, hanem a hagyományos, ember környezet viszony túlélte, azaz a szerves kultúra miatt nevezhető ez a kicsiny közösség fenntarthatónak.

Az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány 1993-ban kezdte meg a tevékenységét a faluban, amelynek a célja a szerves kultúra átmentése a globalizációt követő időkre. Gömörszőlős az elmúlt időszakban ismert és kedvelt látogató helye lett a fenntarthatóság után mélységeiben érdeklődő közönségnek, egy sajátos fenntarthatósági iskola született itt egy visszajáró szellemi közösség együttműködéséből.

Az elnéptelenedő falu kiüresedő házai új feladatokat látnak el. A látogató központban oktató és bemutató, valamint szállás épület került kialakításra, továbbá a gömöri ízeket kínáló konyha várja a vendégeket. Mindez 2011-ben egy KEOP program kapcsán megújult. Új oktató és bemutató épület létesült, és a meglévő energiatakarékos megoldások száma is bővült. A látogatók személyesen tapasztalhatják meg, hogyan lehet, érdemes megoldani az energiaellátást, a víztakarékosságot, a hulladékok feldolgozását, megismerhetik a fenntartható életmódhoz szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket.

A faluban megtekinthető egy ipartörténeti jelentőségű gyapjúfeldolgozó üzem, amely organikus gyapjúból kártolt gyapjút állít elő, amely kiindulási anyaga a nemezelésnek, gyapjúfonál és paplankészítésnek. A helyi emberek megőrizték a falu népi életének emlékeit, kicsinyke néprajzi gyűjtemény, szabadtéri gépgyűjtemény mutatja be az elmúlt századok kultúrtörténeti emlékeit, amely kiegészül a nyári képzőművészeti alkotótáborok, helyi, vagy térségi művészek munkáiból rendezett kiállításokkal.

Az Intézet működtett egy bemutató gazdaságot is, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek az organikus gazdálkodás formával, sőt maguk is részt vehetnek a gazdaság munkáiban, amely egyben a helyi ízek forrása is. A program keretében kiemelt figyelmet kapnak a hagyományos gyümölcsfajták, ezek újra honosítása, és a még megmaradt hagyományos gyümölcsösök fenntartási munkái. Ezek a félig meddig természetes gyümölcsösök csábító célterületei a botanikai túráknak, védett növények tucatjai, és azok kiterjedt populációi találhatók itt.

A faluban látható és megvásárolható kézműves termékek a program térségi kiterjesztésének eredményei, melynek során a kézműves hagyományokat értő és gyakorló helyi lakosok új termékek tervezésével és előállításával elevenítik fel a hagyományos ismereteket. Negyven körüli a helyi ötleteken alapuló termékek száma, amelyek sajátos gömöri identitással rendelkeznek, s amelyek segítenek újra éleszteni a helyi piacot, egyben jövedelmet teremteni a helyi emberek számára.

A kis településen szervezett, s létszámában korlátok között tartott, főleg oktatási turizmus folyik. Elsősorban a program mondanivalójára, eredményeire, a térség természeti és kulturális értékeire érdeklődést mutató látogatókat szervezzük, és várjuk szeretettel!

Cím: 3728 Gömörszőlős, Kassai út 37-39.
Tel.: (30) 639-4548
E-mail: gomorszolos "kukac" ecolinst "pont" hu
Honlap: http://www.ecolinst.hu